OM AALBORG YOUTH JAZZ ORCHESTRA
Aalborg Youth Jazz Orchestra (AYJO) er hele Nordjyllands nystiftede ungdomsbigband, og blev grundlagt i 2021 af Anton Langdahl. Orkesteret har siden da fungeret som et elite-ungdomsbigband og talentudviklingsbase for musikere i Nordjylland. Orkesteret består hovedsageligt af unge musikere fra de forskellige musikuddannelser i Aalborg og omegn, som kan mødes og spille sammen på tværs af forskellige musikmiljøer, alder og køn.
Projektet giver unge musikere en enestående mulighed for at prøve kræfter med bigbandmusik på højt niveau. Med 18 offentlige koncerter om året i 5 projekter, på diverse efterskoler, højskoler, musikskoler og spillesteder er orkesteret eksponeret for et hovedsageligt ungt publikum, som bidrager væsentligt til det nationale musikalske vækstlag.
Orkesteret hører rent organisatorisk under JAZZ9TUS og ledes, administreres og dirigeres af Anton Langdahl, og er forankret i et fast samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium og MGK NORD. De 19 pladser i orkesteret udbydes hvert år gennem ”open call” til unge musikere i alderen 18 – 25 år via. en optagelsesprøve. Læs mere om vores “open call” her.
Aalborg Youth Jazz Orchestras er udover førnævnte samarbejdspartner støttet af: Spar Nord Fonden, Region Nordjylland, Statens Kunstfond, William Demant Fonden, Becket Fonden og Aalborg Kommune.
Det er Aalborg Youth Jazz Orchestras vision:
· at være en katalysator for unge musikere og facilitere muligheden for at prøve kræfter med jazz- og bigbandmusik på elite-niveau.
· at facilitere en talentudviklingsbase bestående af workshops, koncertaktiviteter, indspilninger og udlandsaktivitet for unge i professionelle rammer.
· at præsentere moderne og traditionel jazz- og bigbandmusik for unge i aldersgruppen 10-25 i øjenhøjde.
· at have særligt fokus på content creation (sociale medier) for at holde sig relevant og tilgængelige for unge.
Årshjul
Aalborg Youth Jazz Orchestra har et afprøvet og succesfuldt årshjul med fire projekter og et miniprojekt, der sikrer maksimal læring og musikalsk dannelse, både hos den enkelte, men også for orkesteret som enhed.
Indhold - Årshjul AYJO
Projekt 1 – Det etablerede repertoire Ved det første projekt på sæsonen stifter orkesteret bekendtskab med det traditionelle bigbandformat via et særligt tilrettelagt repertoire, som sætter fokus det mere traditionelle bigbandformat.
Projekt 2 – Det moderne bigband Her fokuserer orkesteret på at udforske og præsentere moderne og nyskabende musik inden for bigband-genren.
Projekt 3 - Miniprojektet Hvert år i februar laver AYJO et miniprojekt, hvor orkesteret spiller og fremfører et album. Projekt vil have et samarbejde med gæste dirigent, som vil stå for indstuderingen og koncerterne. Mini-projektet afsluttes med 1-2 koncerter
Projekt 4 – Bigband anno. året Hver vinter sættes orkesteret i stævne med populærmusik til bigband i et eksperimenterende projekt: ”Big Band anno. sæsonen” (Samtidens populærmusik).
Projekt 5 – THIS IS AYJO Ved sæsonens sidste store projekt, navngivet “This Is AYJO”, bliver orkestrets musikere selv sat i spil, da repertoiret bliver sammensat af musikerne selv ud fra hvad orkesteret har spillet sammen.